V radosti je síla... :)

Socha Zodpovědnosti?

18. 12. 2013 20:08
Rubrika: Nezařazené

 

Měli jsme do školy napsat slohovku na téma "Dospělost začíná, když..." Kamarád si tu mou o přestávce přečetl, a navrhl, jestli ji nechci hodit na signály... tak je tady:

Každý si dnes myslí, že dospělý je tehdy, když na narozeniny sfoukne osmnáct dortových svíček, když se po městě projíždí novým sporťákem, který dostal od rodičů, a v kapse mu teprve schne čerstvě natištěný řidičák. Myslí si, že dospělost přichází, když si sám píše omluvenky do školy a vymýšlí si stále zajímavější důvody své vzrůstající absence, když se odstěhuje od rodičů, co nejdříve to jde, aby jimi náhodou nebyl v něčem „omezován“.

Myslíte si, že dospělost je jako hra, něco nového, nový level, který se vám v počítačové hře s názvem „Život“ otevřel, a vy tolik toužíte poznat všechno, co obnáší. Vidíte jenom svobodu. Ano, svoboda je to pravé slovo, které vám vyvstane v mysli, když se řekne „dospělost“. Svoboda a nezávislost. Takové smýšlení se však velmi rychle může změnit v nesvobodu, samotu, ztroskotání vašeho snu o dokonalém životě. Tato slova totiž poukazují na slovo jediné. Na slovo „JÁ“.

Dospělost je však o něčem úplně jiném. Synonymem dospělosti by spíše měla být zodpovědnost. Zodpovědnost za sebe a své chování, za druhé, za společnost, za svět. To vede k pravé dospělosti, k dobré společnosti, k takovému světu, ve kterém se lidem bude lépe žít. Zodpovědnosti totiž předchází slůvko „MY“. Je zde neuvěřitelný posun, už nejsem středem světa pouze já, záleží mi i na druhých lidech. Už nejsem sám, je nás víc, jsme společenstvím. Kde se objeví slovo „MY“, tam se objeví i láska. A ta je tím nejdůležitějším na světě. Věřím, že každý člověk po lásce touží nebo alespoň někdy toužil. Láska je něco, co nás přesahuje, něco velikého, nádherného, neuchopitelného. Láska je smyslem života, smyslem světa. Kdo ji najde, nalezne nejdražší poklad, to vím já, stejně dobře, jako to věděli lidé před tisíci lety. Člověk je živý díky lásce, vždyť i „dítě je láska, která se stala viditelnou.“ (Jak mi sdělil jeden citát. Nad touto skutečností nepřestávám žasnout.)

Zamysleme se tedy nad tím, jak žijeme a co pro nás znamená dospělost. Zda žijeme jen pro sebe nebo milujeme někoho jiného více než sebe sama. Zda jsme ochotni zříct se některých výhod svobody, abychom je nahradili zodpovědností. Nejde jenom o mě, jde o nás. O naše rodiny, naše přátele, jednou i o naše děti. Buďme pro druhé příkladem. Žijme tak, abychom, když se jednou otočíme za sebe, se za svůj život nemuseli stydět.

 

… Jeden člověk řekl, že by naproti americké soše Svobody postavil sochu Zodpovědnosti…

Něco na tom bude.

 

Zobrazeno 1544×

Komentáře

emco

Díky za tu myšlenku!!! :) Jako bych v tom článku viděla i Tvůj úsměv :)

spitfire

"zříct se některých výhod svobody"

Kterých?


"Něco na tom bude."

Co by ta socha zodpovědnosti zobrazovala?

reliš

na tady té tvojí slohovce jde vidět, že ty už dospělá jsi :)

josephus

Nádherné. Díky za povzbuzení, kéž bych našel vyspělou holku jako si ty. :-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio